A paradicsomtermesztést egyre több hobbykertész választja, még akkor is, ha csak egy, vagy két tő palántát tud elültetni a kertjébe. Megmutatjuk mire érdemes odafigyelned, hogy neked is csodás és ízletes paradicsomok nőjenek a kertedben.

 

Valaha a paradicsomtermesztést kockázatosnak tekintették a kertészek, mert a gyakori betegségek akár az egész állományt képesek voltak elpusztítani. Épp ezért gyakran csak üvegházakban termesztették a paradicsomot, sőt ma is sok olyan kertészet van, ahol speciális körülmények között védett helyen termesztik a növényt, így az optimális körülmények megteremtésével le tudják csökkenteni a betegségek kockázatát és előfordulását. Mára már sajnos több betegség is támadja a paradicsom töveket, de ha néhány alapvető szabályt betartunk a termesztés során, a kiskertben is sikeresen lehet paradicsomot termeszteni.

Mutatunk néhány egyszerű trükköt, amivel neked is egészségesek lesznek a paradicsomok kertedben:

 

  • A paradicsom palántát mindig érdemes egy kicsit mélyebbre elültetni, mint ahogy a cserépben volt, mert így erősebb növények fognak nevelkedni.
  • A palántákat csak a májusi fagyok elmúltával szabad kiültetni, de akár június elején is lehet még paradicsomot ültetni.
  • Az alsó leveleket érdemes rendszeresen leszedni, hogy ne érintkezzen a talajjal, így elkerülhető a gombás betegség kialakulása.
  • A töveket érdemes egymástól elég nagy távolságra elültetni, így öntözés után a levelek hamarabb megszáradnak, és elég fény kapnak az egyes tövek.
  • Amennyiben több tő paradicsomot szeretnél ültetni egy ágyásba, érdemes vetésforgót alkalmazni, így elkerülhetők a vírusos és baktériumos betegségek kialakulása.
  • Bár a köztudatban mást hallani, de a paradicsomot nem kell sokat locsolni. Mivel a gyökerek akár másfél méter mélységig is leérnek, így még a száraz és meleg napokon sem kell aggódni az öntözés miatt. Inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségű vizet érdemes kijuttatni a tövekhez, és az öntözés előtt lazítsuk meg a talajt, hogy a víz lejusson a mélyebb rétegekbe is.
  • A cserépbe ültetett paradicsomokat természetesen többet kell öntözni, de itt is érdemes megvárni, amíg a talaj felső rétege már kissé kiszáradt.
  • Ha az első virágokat eltávolítjuk, akkor a növény a gyökérzet növesztésére fogja az energiáját fordítani, és így sokkal erősebb és egészségesebb lesz a paradicsomtő.
  • Ültetés előtt érdemes a talaj egy adag istállótrágyával és komposzttal feljavítani, így nem kell műtrágyával pótolni a tápanyagot a növénynek.
  • A hónaljhajtásokat érdemes rendszeresen eltávolítani, mert ezek energiát vesznek el a növénytől és így több fény jut a többi hajtásoknak.
  • Ha a termés csúcsán fekete foltok és elszíneződés jelenik meg, akkor kalcium hiány lépett fel, ezt speciális szerekkel lehet orvosolni.
  • Ha a paradicsom héja felreped, az egyenletlen öntözés miatt van, ez akkor fordul elő, ha a paradicsom sokáig nem kapott vizet, majd hirtelen egy nagyobb adag vizet kap. Ez akkor is előfordul, ha több napig nagy mennyiségű eső esett le, egy szárazabb időszak után. Ezeket a terméseket még nyugodtan ellehet fogyasztani.
  • Az öntözést érdemes a reggeli órákra időzíteni, és mindig a talajt locsoljuk be, a növényt lehetőleg ne érje víz, mert könnyen gombás fertőzés léphet fel.
  • A poloskák az utóbbi években igen nagy kárt okoztak a paradicsomokban, de egy kis kertben akár kézzel is ellehet távolítani a lárvákat, mielőtt azok teljesen kifejlődnek és kárt tennének a növényben.

Gombás vagy vírusos betegség esetén érdemes a töveket eltávolítani, mert könnyen megfertőzheti a többi növényt is, ezeket a töveket még a komposztba sem érdemes beletenni.

A paradicsom termesztés remek móka akár kezdő hobbykertészek számára is, érdemes több fajtával is kísérletezni, akár kertben, akár egy balkonon cserépbe termesztve.

 

Fedezze fel a kertészkedés új dimenzióját a Paradicsom Ültetődoboz segítségével!

Ez a kifinomult készlet mindent tartalmaz, amire szükséged van a saját Marmande paradicsom kerted létrehozásához. A dobozban találhatók a prémium minőségű Marmande paradicsom vetőmagok, melyek garantálják a kiváló minőségű termést. Emellett a csomag tartalmazza a kényelmes Jiffy tőzegkorongokat, amelyek ideálisak a magok csírázásához és a növények egészséges növekedéséhez. A jeltábla pedig lehetővé teszi, hogy könnyen nyomon követhesd a növények fejlődését. Csak ültess, locsolj és gyönyörködj a friss, ízletes paradicsomokban, amelyeket saját kezeddel neveltél! A Paradicsom Ültetődoboz - a kertészkedés egyszerűségének és örömének új definíciója.

Az ültetődoboz itt található >>>>

Ha szeretnél még többet megtudni a paradicsom termesztéséről :

Paradicsom termesztése kiskertben 1. rész: Milyen fajtát válasszak?

Paradicsom termesztése kiskertben 2. rész: Paradicsom szaporítása magvetéssel

Paradicsom termesztése kiskertbe 3. rész: A paradicsom palántázása, és kiültetése


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!