Nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a háztartásokban keletkező maradékokat gazdaságosan fel tudjuk használni. (Pl. maradék pörkölt, sült húsfélék ledarálva, tovább ízesítve.) A pizza legfontosabb része a jó minőségű alaptészta. Erre kerül a megfelelően előkészített és ízesített rátét, amelyet a tészta tetejére halmozunk, és utána megsütjük. Az alaptésztákat és a rátéteket sokféle módon variálhatjuk, új, érdekes ízeket fedezünk majd fel. Ez vonatkozik a fűszerezésre is. Bőséges lehetőség kínálkozik a különböző fűszer- növények felhasználására, mint pl. majoránna, kakukkfű, bazsalikom vagy mindennapos használatban ismert fokhagyma, vöröshagyma, pirospaprika, bors és sok más fűszer. Ebben mindenki önálló alkotóvá válhat. A pizza fűszeres étel, de szerényebb fűszerezéssel is készíthető, ha ízlésünk vagy egészségi állapotunk ezt igényli.

 

A tésztát lángos formájúra vagy lapos tepsiben elterítve süthetjük. Ez utóbbi esetben, ha kész, ízlés szerinti nagyra darabolhatjuk. A pizza tésztáját nagyon jól lehet fagyasztani. Egyszerre nagyobb mennyiséget készíthetünk, fóliával vagy más műanyaggal becsomagoljuk, és úgy helyezzük a fagyasztó mélyhűtőjébe. 4-5 hó- napig tárolhatjuk így. A fagyasztott pizza tésztát még fagyott állapotban kell az előmelegített sütőbe helyezni.

Pizza tészta I.

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 2 dkg cukor, kevés só, 1 dl tej

Elkészítés: A vajat a tojássárgájával kikeverjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kikevert tojást, a megkelt élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A dagasztás addig tart, amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ez után letakarva 30-40 percig kelesztjük, majd ízlés szerint formázzuk. Előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük, majd rátéttel beborítjuk. Ez után a sütőbe visszatéve készre sütjük.


Pizza tészta II.

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 2-3 dl tej, 3 dkg élesztő, kevés só, 2 szem kockacukor

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, a kemény vajat belereszeljük, majd a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt és annyi tejet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Ízlés szerint formázhatjuk, zsírozott sütőlapra vagy tepsibe terítjük a tésztát. Rövid ideig, kb. 10-20 percig kelesztjük. Olajjal megkenjük, előmelegített sütőben 4-5 percig elősütjük. Ízlés szerinti tölteléket terítünk a felületére. Visszatéve a sütőbe, készre sütjük.

Burgonyás pizza tészta

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 50 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj vagy margarin, 2-2.5 dl tej, 1 kávéskanál só

Elkészítés: Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A vajat és a tojást mély tálban kikeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sót, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, s végül a megkelt élesztőt. Az egészet favilla segítségével összekeverjük, majd közepes keménységű tésztává kidolgozzuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, formázzuk. 10 percig ismét kelesztjük, előmelegített sütőben 8 percig elősütjük.

A tetejét bevonjuk az előre elkészített rátéttel, és készre sütjük.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!