Ahhoz, hogy jövőre is gyönyörködhess a dália színpompás csodás virágaiban, ősszel fel kell szedni a gumókat a kertedből, mivel ez a növény télen a fagy miatt elpusztul. Megmutatjuk, hogyan szedd fel és tárold a gumókat, úgy hogy átvészeljék a téli hónapokat.

Óriás dália virág

A dáliák az egyik legszínesebb évelő gumós növények közé tartoznak, amelyek nem csak fantasztikus színvilágukkal, de a virágok formájával is gazdagítják kertünk szépségét. Számtalan színben és formában megtalálhatóak, ültethetsz a kertedbe törpe dáliát pl. a balkonládádba, óriás dáliát a kertedbe, de a pompon dália, vagy a tűszirmú dália is fantasztikusan szép. A törpe mérettől egészen az óriás méretig képviselik magukat a hazai kertben, tehát nem meglepő, hogy ha valaki elültet egy dáliát a kertjébe, utána keresni fogja az újabb és újabb fajtákat, színeket és formákat.

A dáliák csodaszép virágaikat a nyár elejétől egészen az ősz végéig hozzák, kedvelik a napos kertrészeket, és a tápanyagban gazdag laza talajt. Bár a dália évről évre újra és újra kihajt a kertekben, sajnos a mi téli fagyos időjárásnak a gumók nem bírják ki, így ha azt szeretnéd, hogy a dáliád a következő tavasszal is kihajtson, télire fel kell szedni kertből és egy védett fagymentes helyre kell vinni őket.

Dália gumó felszedése

Nézzük mire lesz szükséged a dália gumók felszedéséhez és tárolásához?

Egy jó erős metszőollóra

Ásóvillára

Száraz komposztra vagy homokra

Tároló dobozra

Hogyan kell felszedni és tárolni a dália gumókat?

Először is nagyon fontos, hogy figyeld az időjárás előrejelzést és ne várd, meg amíg beköszöntenek az éjszakai fagyok, mert akkor már lehet, hogy késő a felszedéshez, és a gumók már elfagytak. A legtöbb dália jelzi, ha eljött az őszi pihenő ideje, ilyenkor a levelek sárgulnak, és kissé fonnyadnak, de van olyan dália, amely még javában virágzik, ám ekkor is fel kell szedni a gumókat, ne sajnáld őket.

Egy ásóvilla segítségével ásd ki a talajból a gumókat, majd amikor sikerült kiszedni, vágd le a szárakat, virágokat. A levágott részek mehetnek a komposztba, és a gumókat viszont hagyd egy-két napig az ágyás szélén szikkadni, száradni. Ha nagyon sárosak a gumók mosd le őket vízzel, ha nem volt nedves a talaj, a száraz földet rázd le róluk. A gumókat mindig száraz állapotban kell eltenni, ezért nem maradhat rajtuk, sáros vagy nedves föld.

Dália gumók ősszel

Mivel a dáliáknál igen széles a fajta választék, nem árt, ha megjelölöd melyik fajta gumót hová teszed el télire, így a következő tavasszal pontosan tudod majd követni, melyik gumót melyik részre kell vissza ültetned.

Amikor a gumók már megszáradtak tedd bele őket a ládába, majd szórd be nagyon száraz komposzttal, vagy homokkal. Nagyon fontos, hogy télen, olyan helyen tárold a gumókat, ahol nem éri nedvesség, mert a nedves párás helyen, télen rothadásnak indulnak a gumók, és fény sem érheti őket, mert akkor fejlődésnek indulnak a rügyek. A téli tároláshoz ideális csomagoló-anyag lehet a perlit, a homok, újságpapír, komposzt, tőzeg, vermikulit, bármi, ami szárazan tartja a gumókat.

Ezután a ládát a becsomagolt gumókkal együtt tedd el egy fagymentes, de nem fűtött helyre, pl. a garázsba, egy hidegebb folyosóra, pincébe.

A következő tavasszal, amikor az éjszakai fagyok már elmúltak, szedd elő a gumókat, nézd meg nincs –e rajtuk sérülés, majd ebben az időszakban a szaporítást is el tudod végezni. A gumókat egy éles késsel vágd szét, úgy hogy minden gumó részen legyen egy fejlődésnek indul rügy is. Ezután ültesd ki a kertbe a gumókat, és kezd el öntözni őket.

Ha szeretnél még többet megtudni a dália teleltetéséről, javasoljuk neked ezt a cikket: Most kell felszedni a dália hagymákat


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!