Az évelő szarkaláb az egyik legszebb és legmutatósabb dísznövény, amely júniustól a nyár végéig virágzik. Mutatunk 7 tippet, hogy neked is szép és mutatós virágok legyenek az évelő szarkalábon kertedben.

A szarkalábnál három csoportot különböztetünk meg a Belladonna hibridek 120 cm magasra, az Elatum hibridek 150-200 cm magara és a Pacific hibridek 180 cm magasra nőnek meg. A szarkaláb gyönyörű kísérője lehet a rózsáknak, a csillagfürtnek, a liliomoknak, és a cickafarknak is.

Mutatunk 7 tippet, amelyektől még szebb és még mutatósabb lesz a szarkaláb kertedben.

  1. Tipp: Öntözés

A szarkaláb a vízigényes növények közé tartozik, így nyáron a nagy meleg és szárasság idején érdemes rendszeresen öntözni, mert a szárasság hatására a tő legyengül és elmarad a virágzás is. De a túl sok nedvesség is káros lehet, mert ekkor a gyökerek könnyen kirothadnak, tehát csapadékos időben gondoskodni kell a vízelvezetésről.

2.Tipp: Tápanyag utánpótlás

Tavasszal érdemes a tövek köré komposztot vagy istállótrágyát kiszórni, de ha nyáron kap egy kis tápoldatos vizet, biztos lehetsz, a nyári virágzásban.

3.Tipp: Metszés:

A szarkalábak júniustól nyílnak, de ha szeretnéd, hogy még szeptemberben is virágba boruljanak, az első virágokat a magok beérése előtt vágd ki, így szeptemberben újabb virágzásra számíthatsz. Ekkor érdemes még egy adag komposzttal megszórni a töveket.

4.Tipp: Tőosztás

Biztos te is észrevetted, hogy a szarkaláb évről évre terebélyesedik, vagyis sarjhajtásokat hoz. Azért, hogy a tő ne öregedjen ki, érdemes két vagy háromévente tőosztással megfiatalítani a növényt, vagyis két-három részre osztva szétültetni őket.

5.Tipp: Napsütés

A szarkaláb virágzásnak elmaradása a kevés napfény miatt is lehet, tehát a növényt csak olyan helyre érdemes ültetni ahol sok napfény éri. Árnyékos helyen is megél, de itt kisebb és kevesebb virágot fog hozni a növény.

6.Tipp: Ritkítás

Vannak olyan tövek, amelyek tavasszal akár 20 hajtást is képesek növeszteni, így a növénynek kevesebb energiája és tápanyag marad a virágok növesztésére. Ezért tavasszal érdemes néhány mellékhajtást kivágni, a gyengébb hajtásokat, tőből vágd le, így szép nagy virágok fognak fejlődni az anyatövön.

7.Tipp: Kártevők

Sajnos a csigák nagyon szeretik a szarkalábakat, ezért érdemes csapdákat elhelyezni a növények köré, vagy kézzel kell összeszedni a csigákat. A szárasság hatására, ha nem öntözöd rendszeresen a növényt, a lisztharmat is megtámadhatja, ezért fontos a rendszeresen locsolás a meleg száraz időben. Ha a szirmokon rágás nyomokat látsz, akkor azt a fülbemászók tették, ezt úgy tudod megelőzni, ha egy szalmával bélelt cserepet lefordítasz, amibe a bogarak bemásznak, majd ezt kell kiüríteni időnként.

A cikk folytatása: Évelő szarkaláb ültetése és gondozása


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!

,