Az erre rámutató kutatók hangsúlyozzák viszont, hogy a túlsúly „genetikai hajlam, környezeti stressz és érzelmi állapot” eredménye.

Az elhízáshoz köthető gén ízletesebbnek „mutatja” a cukros ételeket a nők számára. A kanadai szakértők szerint tehát az elhízott nők nem feltétlenül hibáztathatók a rossz táplálkozási döntésekért: a fagylalt és a csokoládé ugyanis sokkal jobban vonzza a gyengébb nem tagjait. A felfedezett génvariáns az agy jutalmazás-központját befolyásoló dopamin hormonnal áll összefüggésben.

Az Appetite című szakfolyóiratban megjelent eredmények a szerzők szerint fontos lépést jelentenek az elhízás megelőzése és kezelése felé. „Tágabb értelemben arra következtethetünk, hogy az elhízás a genetika, a korai fejlődés és a körülmények végterméke” – magyarázta Michael Meaney professzor, a montreáli McGill Egyetem munkatársa, aki csapatával együtt 150 négyéves gyermeket vizsgált meg – olyanokat, akiknél az édesanya depressziója megnehezíti a kötődést.

Várandós kismamákat is górcső alá vettek, akiknek egy része depressziós volt, vagy szegénységben élt, s gyermekük tízéves koráig rögzítették az adataikat. A 150 gyermeknek nassolnivalót ajánlottak fel, köztük egészségeseket és egészségteleneket egyaránt. Az anyák kérdőívet töltöttek ki a csemeték táplálkozási szokásaira vonatkozóan.

„Eredményeink alapján egy génvariáns szabályozza a dopamin-termelést, ami meghatározza az ízre adott egyéni reakciót. Az adott génvariánssal rendelkezők hajlamosabbak voltak a cukorban gazdag csemegék választására. A hatás különösen a lányoknál volt megfigyelhető” – mondta Dr. Patricia Silveira, szintén a McGill Egyetem szakértője.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!