A bonsai fa gondozása odafigyelést és türelmet igényel, de a kis fa látványa megéri a fáradtságot. Mivel a bonsai kis edényben és kevés földben nevelkedik, így többet is kell locsolni, mivel a föld hamar kiszárad.

Ha a bonsai fát ugyanúgy locsolnánk, mint a többi növényt, tehát felülről egyszerűen ráöntenénk a vizet, csak a földet mosnánk le a gyökerekről, így a növény hamar kiszárad és elpusztul. nézzük milyen öntözési eljárással érdemes ezt a kedves kis fát gondozni.

Öntözés kannával

Érdemes a földet elsőként átnedvesíteni, mert így könnyebben felszívja majd az öntözésre szánt vizet, ezért egy szobai permetezővel nedvesítsük át a talajt. Ezután kis lyukú kannával óvatosan locsoljuk meg a növényt, addig, míg a felesleges víz alul ki nem folyik.

Speciális öntözés

Hazánkban még kevés olyan üzlet található, ahol bonsai fa neveléséhez és gondozásához szükséges kellékek és eszközök találhatók, de érdemes ilyen üzletet keresni, mert itt speciális kannát és öntözőeszközöket is tudunk vásárolni, amellyel biztonságosan lehet a növényt locsolni. Ma már több nagyobb kertészeti áruházban is árulnak bonsaihoz való kiegészítőket.

Merítés

Ez talán a legjobb és legbiztonságosabb öntözési forma, amikor is hetente egyszer vagy kétszer, egy vödör vízbe szó szerint belemerítjük a bonsai növényt. Érdemes odafigyelni a víz hőmérsékletére, hiszen a túl hideg víz hatására a növény megfázhat, ezért mindig enyhén langyos vizet használjunk az öntözéshez.

Kanócos öntözés

Ez az öntözési módszer állandó nedvességet, és párát biztosít a növény számára, így elkerülhető a túllocsolás és a kiszárad is.

Egyszerűen helyezzük el a bonsai fát egy vízzel teli tál mellé, majd egy zsinór segítségével vezessük át a vizet a növény földjéhez.

A másik módszer, ha a növényt egy vizel és kaviccsal teli tálcára tesszük, majd a zsinórt óvatosan áthúzzuk a földlabdán át, a kifolyó nyíláson kivezetve. Itt nagyon fontos, hogy a növény gyökere ne álljon vízben, mert így kirohad, tehát érdemes kissé megemelni az edényt, és csak a zsinór érjen a vízbe. A vizet időnként pótoljuk a tálcán hetente.

Az öntözés gyakoriságát nagyban befolyásolja a növény fajtája, az évszak, és a környezeti hőmérséklet, hiszen nyáron a meleg hatására szárad ki gyorsan a talaj, míg télen egy szobában tartott bonsai a száraz levegő hatására igényel több nedvességet.

Tavasztól őszig ne felejtsünk el az öntöző víz mellé egy adag bonsai tápoldatot is önteni, így pótolva a megfelelő tápanyagot a növény számára.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!