A növény szirom, sőt a csésze levelei is különleges élénk színekben pompáznak, így a szivárvány színeiben ragyognak nyáron az apró kis lecsüngő virágok. A Dél Amerikai Andokból indult el világhódító útjára ez a kecses dísznövény, amely kb. 300 éve került be Európa kertjeibe, és hódítása az óta is töretlen.

Ma már az egyszerű, a félig telt vagy épp a telt virágú változatok várják a növény rajongókat a kertészetek polcain, és léteznek egyszerű álló, félig csüngő tömör balkon növények vagy épp a nemes csüngő fajták. Cserepes balkon növényként, törzses kis fának is nevelhetjük ezeket a színpompás cserjéket.

Fukszia gondozása és ültetése

A fukszia gondozása

A fukszia kedveli a félárnyékos balkonokat, napi három-négy óránál több napfény ne érje a növényeket. A növekedési időszak alatt földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, de kerüljük a pangó vizet, mert az hamar kipusztítja kedvenc fuksziánkat. Az öntözővízhez májustól a nyár végéig kéthetente egyszer adjunk virágzó tápoldatot, hiszen a növény a virágzással nagyon sok tápanyagot és ásványi sót is felhasznál. A fukszia akkor nő a legszebben, ha nyáron egy kissé hűvös és árnyékos helyen tartjuk, mert az erős napsugárzás kiégeti az érzékeny leveleket. A virágok májustól egészen októberig is képesek nyílni, ha folyamatos a tápanyag utánpótlás, és az elnyílt, elszáradt virágokat leszedjük az anyatőről.

A fukszia teleltetése

Ősszel, ahogy az időjárás egyre hűvösebb vigyük be a növényt téli szálláshelyére, egy félárnyékos 8-10 fokos helyre. Ekkor a locsolást is szép lassan csökkentsük le, végül csak annyi vizet kapjon, hogy földje és a gyökere ne száradjon ki teljesen. Tavasszal a kissé felkopaszodott hajtásokat vágjuk vissza a felére, ha szükséges ültessük át friss földbe a növényt és április végétől újra tegyük ki a szabadba.

A fuksziákat nevelhetjük kis törzses fának, de csüngő virágtartóba, nagyobb cserépbe illetve balkonládába is ültethetjük. Nagyon szépen mutat más nyári növény társítható, mellé, így pl. a csüngő begóniák a petúniák és a nebáncsvirágok is szépen mutatnak mellette.

Csüngő fukszia virág

Fukszia gondozása cserépben

A fukszia a kisebb erkélyeken és balkonokon is jól mutat, főleg ha félárnyékos rész is van, ahová cserépben tudunk fuksziákat nevelni. A hagyományos bokros fukszia helyett ma már a törzses és támasztékon nevelt fuksziák is keresettek, de mi magunk is tudunk különleges formát kialakítani néhány hozzávaló segítségével.

Legyező formájú fukszia nevelése

A forma kialakításához szükségünk lesz három nagyobb és két kisebb bambuszpálcára, egy cserép fuksziára, virágföldre és vékony drótra, valamint egy nagyobb cserépre.

A cserepet töltsük meg jó minőségű virágfölddel, majd ültessük bele egy fiatal, de több hajtással rendelkező fuksziát.

Ezután három bambuszpálcát szúrjunk le a cserépbe, úgy, hogy a két szélső kissé kifelé dőljön, majd a pálcák felső részére keresztbe két kisebb pálcát rögzítsünk. Ezután a három hajtást válasszuk szét, és külön külön rögzítsük őket óvatosan a bambuszpálcákhoz. Ezután nincs más dolgunk, mint öntözni és ápolni a fuksziát, és a hajtásokat folyamatosan irányítani, és formára metszeni, hogy bokros dús tömör növényt kapjunk.

Ne felejtsük el, hogy hetente egyszer adjunk az öntözővízhez egy kevés tápoldatot is, mert a tápanyag hiány a virágzás elmaradását is okozhatja.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!