A vízipálma egy igazi retro szobanövény, hiszen régen még minden otthonban megtalálható volt, mára pedig szinte vadászni kell a kertészetekben. Pedig a vízipálma(Cyperus alternifolius) az egyik legkönnyebben gondozható és legegyszerűbben szaporítható dísznövények egyike, ráadásul igazi szoliter növény, mutatós és dekoratív.

A vízipálma egy igazi retró szobanövény

Kecses, elegáns, mutatós, könnyen gondozható szobanövény, ez a vízipálma! Kezdő szobakertészkedők számára is ajánlott, de nem akkor, ha gyakran elfeledkezel az öntözésről. A legtöbb szobanövény tönkremegy pangó vízben, de a vízipálma éppen azt szereti, ha vízben áll. Ismerd meg a helyes gondozását.

A vízipálma őshazája Madagaszkár és Kelet-Afrika trópusi, szubtrópusi vidékei, ahol a nedves talaj és mocsarak lakója. Eredeti élőhelyén akár 5 méter magasra is megnő, szobanövényként 50-100 cm-nél nem nő nagyobbra. Legfőbb jellegzetessége az ernyőalakban szétterülő levélüstöke. Szerény küllemű, diszkrét, fehér ernyővirágzata tavasszal nyílik, de olykor egész évben virít. Túlöntözni szinte lehetetlen, ezért ha szeretsz locsolgatni, akkor a vízipálmán igazán kiélheted ezt a vágyad.

Lássuk, milyen igényei vannak a vízipálmának!

A vízipálma fényigénye

A vízipálma (Cyperus alternifolius) alapvetően fényigényes, a világos, napos tenyészhelyet kedveli, de azért a félárnyékot is elviseli. Egész évben meleg helyet kíván, télen valamivel hűvösebbet. Nyáron a szabadban is tartható. Télen, ha száraz, fűtött helyiségben áll, gondoskodni kell a párásításról, érdemes gyakran letusolni a kádban, és naponta vízpermetezővel spriccelni.

A vízipálma öntözése, tápanyagellátása

A vízipálma nem retten el a pangó víztől, nyugodt szívvel öntözd minden nap, az sem baj, ha az alátétjében mindig áll a víz. Télen, ha kellően hűvös helyen tudod tartani, 12-15 fokon, akkor elhagyható az álló víz alatta, de ennél melegebb környezetben télen is igényli a sok vizet. Tavasztól nyár végéig kéthetente javasolt a tápoldatozása. Szükség esetén tavasszal kerüljön sor az átültetésére, általános ’B’ típusú, semleges kémhatású virágföldbe. 

A vízipálma szaporítása

A vízipálma könnyen szaporítható tőosztással, dugványozással, vagy magvakkal.   Egyszerű szaporítási módja, ha levágod 5-10 cm-es szárral a levélüstökét, és vízbe állítod, ahol majd meggyökeresedik. Magvai is kaphatók, magvetésnél arra kell ügyelned, hogy a vízipálma fényre csírázik, ezért a magvakat nem szabad földdel betakarni, és nagyon világos helyen kell tartani.

A vízipálma kártevői

Ennek a szép növénynek kártevői és betegségei is akadnak, melyek a helytelen tartási körülményekből adódhatnak elsősorban. Víz- és páraigényes növény lévén megsínyli a szárazságot és a száraz levegőt. A levélcsúcsok ilyenkor megbarnulhatnak. Túl hideg helyen a levelei behasadnak. A kemény öntözővízre is barnulással reagál. És szintén a száraz levegőben támadhatják meg a takácsatkák és a tripszek. Gyakori vízpermettel ezek a problémák kiküszöbölhetők, és a vízlágyítás is megoldható házilag, ha egy csepp ecetet teszel a kemény öntözővízhez.

Ha szeretnéd az otthonod egy szép, trópusi hangulatot varázsoló szobanövénnyel feldobni, válaszd a vízipálmát, mely a sok vízpermetezés és álló víz miatt a száraz levegőjű lakás klímáját is kedvező irányban fogja befolyásolni.

A vízipálma nevével ellentétben nem a pálmákhoz tartozik, viszont a mivel mocsári növényről van szó, a vizet nagyon szereti. A vízipálma eredetileg Madagaszkárról származik, különlegessége a szárcsúcson megjelenő levélüstöke, amely miatt a pálma elnevezést kapta.

A kifejlett vízipálma akár az egy-másfél méter magasságot is elérheti, meleg napfényes lakásban fejlődik a legjobban.

Vízipálma gondozása:

A vízipálma gondozása még a kezdő hobbykertésznek sem okozhat gondot, a cserepét állítsuk egy világos 20-25 C fokos szobába, majd tegyük egy vízzel teli tálkába. Földje legyen állandóan nedves. Érdemes évente egyszer átültetni friss virágföldbe, és mindig két számmal nagyobb cserépbe, hogy a gyökereknek legyen elég hely a fejlődéshez.

Nyáron a kertben is jól érzi magát a vízipálma, érdemes a kerti tó, vagy csobogó mellé kihelyezni cserépben, ha pedig ki szeretnénk ültetni a kertbe, fontos, hogy kellően nedves legyen a talaj, hiszen mocsaras körélmények között érzi jól magát.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!