A muskátli teleltetésének számos módja van, mi most ezek közül mutatunk 4 különböző módszert, amelyek segítségével te is át tudod teleltetni sikeresen kedvenc balkonnövényedet.

muskátli teleltetése

Ahány ház annyi muskátli teleltetési tipp, mindenki másra esküszik. Ha már neked is van egy jól bevált praktikád, a muskátli téli tárolására, akkor ez a cikk talán már nem mond neked újdonságokat. Ha viszont most kezded el idén először a muskátli teleltetését, akkor mutatunk neked néhány ötleted hogyan is valósítsd meg ezt.

A muskátlik eredetileg Afrikából származnak, épp ezért bírják olyan remekül a mi nyári meleg, száraz időjárásunkat. Bár eredetileg évelő növény lenne a muskátli, de mivel a téli hideg és fagyos időjárást nem bírják, így hazánkban egynyári növényként kerül forgalomba.

Természetesen dönthetsz úgy is, hogy nem fordítasz időt és energiát a muskátli teleltetésére, vagy egyszerűen nincs helyed hozzá, ebben az esetben egyszerűbb, ha évről évre új növényeket vásárolsz, vagy a kertészetekben kapható dugványokat ülteted el tavasszal. De ha szeretnéd a muskátlit megőrizni a következő tavaszra, akkor télire egy fagymentes helyre kell vinned a növényeidet.

  1. Szobanövény lesz a muskátliból

Ha azt gondolod, hogy a muskátli teleltetése valami nagyon bonyolult eljárás és valami különleges hókuszpókusz szükséges hozzá, nagyon tévedsz. A legtöbb tapasztalt kertbarát egyszerűen egy szobanövényt csinál a muskátlikból és télen beviszik a lakásba.

Ebben az esetben egyetlen egy dologra érdemes odafigyelned, méghozzá hogy a muskátlikat ne egy túlfűtött meleg szobába tedd, mert a száraz meleg levegő télen tönkre teheti a növényeket. Válassz számukra egy 12-18 fokos világos helyiséget, ez lehet egy kevésbé fűtött szoba, egy világos előtér, vagy folyosó, ahol kicsit hűvösebb van, mint a ház többi felében, de van elég fény. Ha nincs, ilyen helyiséged próbáld meg egy olyan ablakpárkányon áttelelni a muskátlikat, amely alatt nincs fűtőtest.

Mielőtt beviszed a muskátlikat, ezeket a feladatokat kell elvégezned

  1. Ha ki van ültetve a muskátli a talajba vagy balkonládába, ültesd át őket cserépbe, kb. hat-héttel a fagyok beköszönte előtt.
  2. Beültetés előtt vágd kicsit vissza a gyökereit, és vágd vissza hajtásokat a felére, valamint a virágokat is, télen pihennie kell a muskátlinak.
  3. Ha szükséges címkézd fel melyik cserépben milyen színű és fajtájú muskátlik ültettél be, így jövőre tudni fogod melyiket hová ültesd vissza.
  4. Nézd át a növényt, nincs e rajta valamilyen fertőző, gombás vagy vírusos betegségre utaló jelek, ha pedig cserépben van, nézd meg a földjét is, nehogy bevigyél valamilyen bogarat vagy kártevőt a lakásba.

Hogyan kell télen gondoznod a muskátlikat?

Fontos hogy télen a levegő páratartalma kb. 50% legyen, mert ha túl alacsony a levegő páratartalma, a muskátli elszárad, ha pedig túl magas és nincs túl meleg, bepenészedhetnek a növények.

Télen nem szabad túl locsolni a növényeket, hiszen az alacsonyabb hőmérséklet miatt kevesebb vizet fog a növény elpárologtatni, és nem az cél hogy télen virágba boruljon a muskátli, hanem hogy pihenjen. Ezért kell visszavágni a felére a hajtásokat, lecsökkenteni a locsolást, hogy a növény nyugalmi állapotba kerüljön.

Ettől függetlenül előfordul, hogy a muskátli télen elkezd hajtani és virágozni, de mivel nincs elég napsütést és kevesebb a fény, a muskátlik felnyurgult megnyúlt hajtásokat fognak hajtani.

  1. Szedj dugványokat a muskátlikról

Ha nincs elég helyed, hogy minden muskátlit bevigyél télire a lakásba cserépben, készíts dugványokat a muskátlikról.

Ehhez készíts elő néhány kisebb méretű ültető edényt, vagy cserepet, jó vízáteresztő képességű ültető közeget, egy éles kést, és néhány átlátszó műanyag zacskót, valamint szerezz be egy mezőgazdasági boltban gyökereztető port.

Válassz a növényről egy kb. 6-8 cm nagyságú hajtást, amely még nem fás, hanem zöld, és legalább 2-3 levél van rajta. Egy éles késsel vágd le a dugványt az anyanövényről.

Távolítsd el a virágokat és minden száraz vagy sérült részt a dugványról és távolíts el minden levelet a dugvány alsó feléről.

Ezután mártsd bele a dugvány alsó részét gyökereztető porba, és helyezd el őket egy ültető közeggel megtöltött cserépben. Ezt úgy végezd el, hogy a föld ne szedje le a gyökereztető port a dugványról, kézzel fúrj egy kis lyukat az ültető közegbe, majd tedd bele a dugványt és lazán nyomkod vissza a földet a dugvány köré.

Végül óvatosan nedvesíts be a földet, vagy alulról egy tálcába önts vizet, így az ültető közeg felszívja a nedvességet.

Helyezd rá a zacskókat a cserepekre, így párás környezetet tudsz biztosítani a növények számára, végül tedd őket egy nem túl meleg, de világos helyiségbe.

A műanyag zacskót időnként vedd le, hogy szellőzzenek a dugványok, de Kb. 6-8 hétig, amíg a gyökerek fejlődésnek indulnak, párás környezetre van szüksége a dugványoknak.

Muskátli dugványozása

  1. Jégre veled muskátli!

Ez a módszer, leginkább az egyéves muskátliknál működik és sajnos fent áll a veszélye, hogy néhány tő nem éli túl a telet.

Ebben az esetben a muskátlikat cserépben vagy balkonládával együtt egy hideg helyre kell vinni, ahol a hőmérséklet nulla fok felett van, de 10 c fok alatt, kb. 3-8 fok az ideális.

Alkalmas lehet egy hideg pince, egy fűtetlen garázs, vagy fészer. Ha szükséges télire takard be a cserepeket egy réteg szalmával vagy falevéllel, és ebben az esetben télen sem szabad öntözni a növényeket.

Itt is szükséges jó alaposan átnézni a növényeket, mielőtt beviszed télire őket, hogy nincs e rajtuk kártevő, vagy valamilyen gombás vagy vírusos betegség.

Ezután vágd vissza a felére a hajtásokat, és tedd be őket a téli szálláshelyükre. Télen időnként nézz rájuk, és ha szükséges mert pl. enyhébb a hőmérséklet, nagyon kevés vízzel öntözd meg őket. Sajnos ennél a módszernél előfordulhat, hogy nem éli túl a telet minden tő, ezeket tavasszal pótolni kell.

 

  1. Alvó gyökér, pucér muskátlik

Ezt a módszert még mindig sokat alkalmazzák a muskátli teleltetése során.  Itt is szükséged lesz egy hűvös helyiségre, ahol a hőmérséklet 3-6 fok között van.

Szedd ki a muskátlikat a cserépből vagy a balkonládákból. Rázd le az összes földet a növényekről, nem szabad, hogy nedves sár vagy föld maradjon rajtuk. Vágd vissza a gyökerüket és hajtásokat a felére. Az így kapott csupasz muskátlikat, beteheted pl. újságpírba csomagolva, vagy papírzacskóba, vagy felakaszthatod fejjel lefelé egy kampóra, de karton dobozba is teheted télire.

Fontos hogy a növények ne kapjanak télen nedvességet, és a helyiség ahol télire tárold őket, ne legyen túl párás. Ne felejtsd el felcímkézni a növényeket, hogy tudod melyik növény milyen színű virágot hozott a nyáron.

 Itt is érdemes a tél folyamán ellenőrizni néhányszor az állományt, nehogy valamelyik növény bepenészedjen, mert akkor megfertőzi az egész állományt.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!