Idén 3 éve, hogy Érd Parkváros részében ingatlant vásároltam. Önmagában az ügyintézés is sok izgalmat rejt ilyenkor, azonban az első pillanatban látható volt, hogy a 2000-es évek derekán épült ház és a hozzá tartozó majd 900nm telek rengeteg kihívást és izgalmat rejt.

Mivel akkor a 32. évemet töltöttem, tudtam, hogy nehéz lesz, de azt is, hogy ha egyszer kész lesz, akkor a hegyoldali fekvés miatt igazi különlegességet sikerül létrehozni, kis módosítással kihasználva a hely természetes adottságait.

 

A kertről:

Északi fekvésű lejtőn, völgyre néző panorámával és a jobb kihasználtság miatt teraszos megoldással terül el majd 900nm-en a jelenleg kb. 70%-os készültségben lévő kertem.  A panoráma magáért beszél, de vásárláskor kifejezetten tetszett, hogy a kert szélén több méter magas öreg szelídgesztenye, illetve fiatalabb diófák állnak. A kertet előző lakója nem parkosította, így külön örültem annak, hogy mindezt saját ízlésem szerint tudom majd megtenni. Emiatt kezdetben a kert rendkívül kopár volt.

A ház alsó részén lévő teraszhoz kisebb füves terület tartozik, szimbóluma pedig a terasznak árnyékot adó bő termésű fügefa, mely mind közül a kedvenc növényem. Szeretem nem pusztán gyümölcse, hanem megnyugtató látványa és erős, gyors növekedése miatt, melyet kezelni bizony meg kellett tanulni oly módon, hogy az ne menjen a termés kárára.

A kertet az utca felőli bejárattól kezdtem megmunkálni és a kövezett, rézsűs megoldás miatt mediterrán, nagy növésű, különös gondozást nem igénylő, de látványos növénnyel, pampafűvel dekoráltam, mely összekötve télen is izgalmas látványt nyújt, sok grincsfát megszégyenítve.

A képeken már látható kerti tó 2019-ben készült, mely nagy vágyam volt és amelyet a megszokottól eltérően nem kövekkel, hanem farönkökkel határoltam. Emiatt sokkal természetesebb hatást sikerült elérnem, a madarak nagy örömére pedig a vízbe érő rönkök remek lehetőséget nyújtanak számukra a pancsolásra. A tó legmélyebb pontján 1,4m, mely miatt koi pontyok és aranyhalak élvezhetik - a tó fölé hatalmasodó 2 orgona bokor miatt - a legforróbb nyári hőségben is kellemes hőmérsékletű tavat.

A kert teraszainak meredek lejtőit a nehéz gondozás egyszerűsége miatt geotextíliával borítottam, melyet örökzöld cserjékkel (madárbirs), meténggel, több féle borostyánnal díszítettem. Hátránya ennek, hogy bizony időbe telik, mire a fóliát benövik, azonban ez tűnt praktikusnak amellett, hogy évről-évre egyre jobb megoldásnak bizonyul, ahogyan növények fejlődnek. Külön kihívást jelentett a kert tetejéről való lejutás a kert alsó részébe, melyet a háztól saját készítésű, rusztikus lépcsővel oldottam meg maradék régi faanyagból, no meg persze némi hangulattal fűszerezve, bevilágítva a meleg nyári estéket. 

Ezen lépcső, a már említett kerti tóig viszi le a kalandra vágyót, ahonnan természetes hatással kialakított dombok vezetnek a kert végéig, mely jelenleg is rendezés alatt áll. Ezen lejtők kedvenc növénye a tapadókorongos vadszőlő is, mellyel a bejáratnál is kényeztetem vendégeim szemét. A rendkívül invazív és nagy odafigyelést igénylő növény nyáron csaknem méregzöld, míg ősszel annak minden színében pompázik.

A kert bizony tartogat még sok munkát, azonban az igazi kertkedvelők biztosan átérzik, hogy folyamatosan minden befektetett energia hatványozottan térül meg. Aki esetleg most kezdene kertje építéséhez, azt javaslom, hogy ne akarjon egyből kész kertet. Haladjon sorban, járja a kertészeteket, hiszen a folyamatosan változó kínálat, vagy az esetlegesen interneten található növények újabb és újabb inspiráló ötleteket adnak, ami a legnagyobb izgalom ebben a tartós időtöltésben. Merjenek kísérletezni – ahogyan tettem én is és teszem a mai napig.

Szabó Dávid


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!